Schreeuwen om aandacht

Niet schreeuwen,
maar wel de aandacht die je verdiend

Wanneer je niet rechtstreeks op mijn blog terecht gekomen bent, ben je wellicht bovenstaande quote tegengekomen op mijn website. Momenteel schreeuwen we met z’n allen ontzettend veel om aandacht. Vooral online; denk aan online bannering (hele page-takovers) of social media, (Facebooktijdlijnen die eigenlijk alleen nog maar uit reclame bestaan) of bekijk je mailbox even. Je ‘ongewenste’ postvak zit vast vol met reclame. Iedereen wil (en vecht om) jouw aandacht.

 

Jij hoeft niet te schreeuwen,

jij moet vooral blijven doen waar je goed in bent

Ik denk dat je niet zo hard hoeft te schreeuwen als dat wat je doet goed is. Je komt afspraken na, levert een kwalitatief product of dienst, levert de beste service en maakt verwachtingen waar of overtreft ze zelfs een beetje. Je onderscheidt je positief en valt op. Je klanten praten over je. Zij zijn jouw fans en ambassadeurs en vertellen jouw verhaal. Jij hoeft niet te schreeuwen, jij moet vooral blijven doen waar je goed in bent. En dat keer op keer opnieuw.

Dan is schreeuwen helemaal niet nodig

Uiteraard gaat niet alles vanzelf en sta je niet stil aan de zijlijn toe te kijken. Verhalen zijn er immers om te delen. Maar ga niet schreeuwen, onderbouw ze vanuit de inhoud en voorzie ze van bewijslast. Deel je ervaring en kennis. Blijf dicht bij jezelf en ben oprecht.

De combinatie van 1) de verhalen van anderen over jou en 2) jouw ervaring en kennis (bewijslast) is sterk en uniek. 

Giet deze in een manier van communiceren die bij jou, je merk of organisatie past (blijf dichtbij jezelf) en kies gericht de kanalen die passen bij jouw doelgroep, dan is schreeuwen helemaal niet nodig. 

w

De combinatie van:

1) de verhalen van anderen over jou
en 2) jouw ervaring en kennis
is ijzersterk.

Wil jij dat nou ook, maar weet je nog niet precies – hoe – dan hoor ik graag van je.
Ik help je om weg te blijven van schreeuwen, maar wel vanuit jouw waarden de juiste aandacht te genereren voor wie je bent en wat je doet.

On- en offline verleiden doe je met beeld

Etalage_offline verleiden

Was het vroeger het beeld van een mooie fysieke winkeletalage die ons moest verleiden tot het bezoeken van een winkel (en eenmaal binnen de winkelpresentatie die ons moest overhalen écht iets te kopen) is het nu van belang die verleidingstactiek op veel meer plekken in te zetten. Offline en online.

Een folder, advertentie of publicatie (offline) zonder beeld is niet meer denkbaar. Maar ook online speelt beeld de hoofdrol. Een mooie website, sterke online advertenties die ‘klik hier’ roepen, aantrekkelijke profielen op social media tot een verleidelijke webshop omgeving. It’s all about beeld.

Huisstijl & beeld

Je hebt vast een mooie huisstijl laten ontwikkelen. Een mooi logo, fijn en leesbaar lettertype en prettige tone of voice zijn de basis van alles wat je van jezelf laat zien. Maar is er binnen je huisstijl ook voldoende aandacht besteed aan beeld? Belangrijk, social media kan niet meer zonder een goede beeldstrategie. Want, het is een cliché, maar beeld zegt vaak meer dan woorden. Maak beeld een onderdeel van je huisstijl. Dit maakt het kiezen van geschikt beeldmateriaal eenvoudiger en helpt je consistent te communiceren. Of het nou om een advertentie voor een magazine gaat, je beeldselectie voor in de nieuwsbrief of je volgende foto voor social media; je beelden sluiten op elkaar aan en versterken zo de totale branding van je merk.

 

5 tips voor het ontwikkelen van jouw eigen beeldstrategie

1. Denk vanuit je onderneming. Dit beeld of verhaal wil ik van mijzelf of mijn onderneming naar buiten brengen. Dit ben ik en past bij mij of mijn merk. Zet je onderneming of merk centraal, maar vergeet je doelgroep uiteraard niet. Zoek de balans op; wie ben jij, hoe wil je gezien worden, wie is mijn doelgroep – welk beeld past het beste bij ons.

Zet je kernwaarden en merkwaarden eens op papier. Of kijk eens naar merkpersoonlijkheden (Jung).
Welk archetype past bij jouw onderneming of merk? Is bijvoorbeeld humor een merkwaarde (en je archetype ‘Jester’) dan is zwart-wit fotografie wellicht niet de meest logische keuze voor jou.

2. Ga nu, heel praktisch, op zoek naar beelden. Maak een collage van beelden die je mooi vindt. Dat kan nog ouderwets door te knippen en plakken (kan soms best even lekker zijn, computer uit en knippen en scheuren) of digitaal door bijvoorbeeld een bord aan te maken in Pinterest. Verzamel hier alle beelden en analyseer dit. Wat zie je? Een bepaalde kleurtoon, bepaald filter, bepaalde sfeer, foto’s met dezelfde elementen (altijd personen, altijd voorwerpen, altijd een handeling in beeld), foto’s vanuit een bepaald perspectief.

Is er een rode draad te ontdekken in het beeldmateriaal dat je hebt gekozen? Schrijf dit op. Probeer in een aantal uitgangspunten/ steekwoorden (of zinnen; maar het gaat om een beeldstrategie, dus wat mij betreft bevat die niet al te veel woorden) te vatten waar jouw beeldtaal straks aan moet voldoen.

3. Duik nu in je beeldbank. Bekijk je uitgangspunten en bekijk de beelden. Zoek een aantal beelden die bij je geformuleerde uitgangspunten passen. Zet dit samen in een document. Zo heb je altijd een bestandje om op terug te vallen wanneer je met beeld aan de slag moet. Duidelijke richtlijnen in woorden aangevuld met mooie voorbeelden.

4. Ga direct door je beeldbank en schoon deze op. Durf keuzes te maken. Past het beeld bij mij? Voldoet het aan de richtlijnen die ik heb opgesteld? Nee? Kun je het beeld met een bewerking/filter/uitsnede aan laten sluiten bij je uitgangspunten? Doe dat gerust, zo niet zet het beeld dan in een aparte map (of durf het te verwijderen).

Ga je je beeldbank aanvullen, deel je beeldstrategie met de stylist en fotograaf. Zo kun je eenvoudig duidelijk maken welke uitgangspunten je wilt hanteren voor nieuwe foto’s. Werk je met stockfotografie; pak dan ook je bestandje erbij en selecteer je stockbeelden op basis van de richtlijnen op papier.

5. Deel je beeldstrategie. Iedereen die namens jou of je onderneming communiceert, moet op de hoogte zijn van de nieuwe richtlijnen. Anders kun jij hard je best doen, maar kunnen anderen het behoorlijk door de war schoppen en draagt het niet bij aan de beeldvorming rond je merk. Duidt het belang van een beeldstrategie, geef ze voorbeelden en verwijs ze naar de opgeschoonde beeldbank (nodig ze uit om passende beelden te uploaden). Doe het samen. Zo bereik je meer en kun je echt strategisch bouwen aan het beeld rondom je merk.

Aan de slag met jouw beeldstrategie

Ik ben een beelddenker. Ik denk in beelden en werk graag met beelden. Probeer net anders te kijken, elke dag weer. Mijn kijk op beeld is aangewakkerd door verschillende cursussen op het gebied van etaleren, styling, fotografie en vormgeving. Een ander perspectief of het anders kaderen van beeld, kan vaak al net iets extra’s brengen. Ook wanneer je met stockmateriaal werkt.

Samen eens sparren over de beelden die jij gebruikt? Behoefte aan eenheid in je beeldbank? Of jouw huisstijl doorvertalen naar een passende beeldstrategie. Maak hieronder gebruik van het contactformulier en dan zien we elkaar snel. 

De koffie
staat klaar

Heb je een vraag, wil je kennis maken of denk je dat wij iets voor elkaar kunnen betekenen? Laat dan gerust van je horen. Stuur via onderstaand formulier een berichtje en je hoort snel van mij.

Het Marketingloket maakt marketing makkelijk. 

stel mij een vraag

Maak een one pager met Adobe Spark

Ik heb wel eens gezocht, maar volgens mij liggen ze niet voor het oprapen, software om mooie online magazines te maken. Vandaar dat ik met Adobe Spark, en de tool om een one pager te maken, aan de slag ben gegaan. En ik ben enthousiast.

One pager
Het woord zegt het al; een one pager bestaat uit één enkele pagina. Het is een pagina die, wanneer je scrollt, stuk voor stuk wordt opgebouwd uit onderdelen. Tekst, foto’s en filmpjes, infographics, opsommingen en tabellen; je kunt van alles kwijt in een one pager. Het wordt op een overzichtelijke manier gepresenteerd.

Adobe Spark
Adobe Spark is gratis (de basis versie) online software om uitingen vorm te geven. Van social media posts tot flyers en posters. En dus ook one pagers. Adobe Spark geeft je vaste lay-outs waarmee je eenvoudig zelf aan de slag kunt. Het invoegen van tekst en foto’s of filmpjes is eenvoudig. Qua vormgeving kun je kiezen uit verschillende lettertypes en kleuren. Ga je voor de betaalde versie, dan kun je een eigen profiel aanmaken met je huisstijl kleuren en lettertypes en je eigen logo toevoegen.

De one pager is gekoppeld aan een URL. Deze kun je eenvoudig delen in mail op social media of waar dan ook. Bonus: wanneer je inlogt in Adobe Spark kun je het aantal keer dat je one pager is bekeken zien. Toch leuk.

Voor Citymarketing ’s-Hertogenbosch maakte ik deze one pager. Het verhaal van Den Bosch kun je op papier uitschrijven, maar volgens mij draait het om beleving en gevoel, en breng je dat het beste over met beeld. Dus in deze one pager veel grote beelden en filmpjes om het verhaal zo goed mogelijk over te brengen.

One pager Adobe Spark

Inspiratie

Voor de Regio Noordoost Brabant maak ik elk kwartaal een nieuwsbrief met Adobe Spark in de vorm van een one pager. De URL wordt eenvoudig gedeeld op intranet, in de mail, websites en social media. De nieuwsbrief zit bomvol visuele content; van mooi beeld tot filmpjes en illustraties.

Als je weet wat het is…

Misschien heb je ‘m wel voorbij zien komen op de Instagram account van Staatsbosbeheer? De Story over stoepplantjes. Stoepplantjes?! Ja, stoepplantjes.

Een mooie campagne om aandacht te vragen voor onopvallend groen. Want ook dat kleine beetje groen draagt bij aan ons eco-systeem en biodiversiteit. En het groeit gewoon bij jou voor de deur. Dus dichtbij en heel herkenbaar.

 

Ik deel de campagne hier graag. Ik ben er zo enthousiast over. Het is zo’n mooi voorbeeld van het concreet en tastbaar maken van een groot abstract, voor veel mensen een ‘ver van je bed-show’, thema als biodiversiteit.

Daarnaast is het natuurlijk ook zinvol om eens stil te staan bij ‘als je niet weet wat het is’… Hoe vaak gebruiken we stiekem eigenlijk vaktaal en termen waar niet iedereen de betekenis van kent? Klimaatadaptatie, biodiversiteit, ontkoppelen, vergroenen, hittestress.
Als je niet weet wat het is…

Hoe kunnen we dan verwachten dat mensen er waarde aan hechten? Of nog een stap verder, in actie komen en aan de slag gaan. We moeten versimpelen. Het klein, herkenbaar en tastbaar maken.

Want wanneer je wel weet wat het is, krijgt iets een label. Een waarde. Kun je er iets van vinden. Iets mee doen.

 

Vijf tips voor jouw content marketing plan

Content marketing is hot. Je moet aan de slag met content. Maar waar begin je? Ben je er bewust van dat ‘content’ op zich niets nieuws is, als het goed is, communiceer je al met je doelgroep. Een content marketing strategie helpt je verder te kijken dan simpelweg een bericht publiceren. Het helpt je met het wat, hoe, waar en waarom van je bericht zodat het jou uiteindelijk meer oplevert.

Planner & koffie
Fotografie, contentproductie, content, film
Social media resultaten meten

Bekijk de tips: 

1. Ben creatief

Wat wil je vertellen. En op welke manier kun jij je boodschap het beste overbrengen. Heeft het heel wat uitleg nodig? Misschien kun je het dan beter in beelden uitleggen. Een animatie of video. Of volstaat een infographic. Denk bijvoorbeeld eens aan lijstjes (tips, do’s & dont’s, jouw favorieten) of ga voor een interview of quotes. Denk goed na over de beste manier om jouw boodschap over te brengen aan je publiek.

2. Ben realistisch & denk aan haalbaarheid

Maak jezelf niet gek. Ben realistisch. Alle content moet gemaakt worden. Een tekst is te schrijven, maar een animatie maken vraagt alweer om meer inspanning. Houd je plannen dus uitvoerbaar en ga voor kwaliteit boven kwantiteit.

3. Plan

Maak het jezelf makkelijk: werk met een planning. Er zijn ontzettend veel planningen online te vinden. Kijk wat jij prettig vindt. Wanneer je een volledig overzicht hebt van wat je, wanneer, voor wie, op welk kanaal, online gaat zetten, behoud je overzicht, werk je vanuit een structuur en kun je vooruit werken. Nog meer tijd besparen? Plan je posts in via bijvoorbeeld Later, Buffer of Hootsuite. Zij plaatsen je post op het moment dat jij dat wilt. Of nog mooier, ze denken met je mee en bepalen voor jou het tijdstip waarop je meeste volgers online zijn. 

4. Ben ‘social’

Bedenk je goed dat het niet ophoudt bij het plaatsen van een post of het schrijven van een blog. Wanneer je goede content maakt, is de kans groot dat je daar likes en reacties (vragen!) op krijgt. Beantwoord vragen, bedank en like leuke reacties. Social media heet niet voor niets social. Je zult je ‘social’ moeten gedragen om het maximale uit je social media kanaal te halen.

5. Observeer, meet & optimaliseer

Na het plaatsen van een post is het niet klaar. Nee, houd je post in de gaten. Kijk wat er gebeurt. Zowel in analytics als bij je bericht. Kliks vertellen je wat, maar reacties op je post vertellen je vaak meer. Maak regelmatig eens een korte analyse; welk bericht scoorde het beste de afgelopen tijd, kijk daarbij naar likes, reacties en engagement. Ga daar op door. Je hoeft echt niet keer op keer het wiel uit te vinden, zet in wat goed is en blijf optimaliseren.

Kom je er alleen niet helemaal uit?

Heb je behoefte aan ondersteuning bij het schrijven van jouw content marketing plan?
Of wil je eens samen brainstormen? Of gewoonweg eens een frisse blik op jouw content plan?

Een e-mailnieuwsbrief die scoort!

E-mail

Hoeveel e-mailnieuwsbrieven krijg jij elke dag in je Inbox binnen? En misschien dat nog wel geen eens, maar blijven ze allemaal in je SPAM steken. Het is dus best een opgave om tussen al die mails op te vallen. Je maandelijkse e-mailnieuwsbrief op de automatische piloot opstellen, is niet meer voldoende. Als e-mailmarketeer moet je creatief zijn en aan de slag met data. En dat laatste, data slaan we vaak over, ik zet wat punten voor je op een rijtje en hoop je zo toch te kunnen motiveren eens wat vaker in je e-mail statistieken te duiken.

Succesvolle e-mailnieuwsbrief opstellen,
dan is data is jouw vertrekpunt

Ik zei het al; niet het leukste onderdeel, maar wel zo belangrijk. Cijfers. Of nog erger: statistieken. Wanneer ik een nieuwe e-mailnieuwsbrief moet gaan maken, kijk ik eerst naar de cijfers. Welke nieuwsbrief scoorde goed qua opens? Welke items scoren goed qua clicks. Zo pik ik de succesvolle items eruit en neem die mee in mijn volgende nieuwsbrief. Enkele tips om eens goed te kijken naar je openingspercentage en je clicks.

Verbeteren van je openingspercentage

– Hoe wordt de afzender van de mail weergegeven? Standaard hallo@hetmarketingloket.nl of heb je dit gepersonaliseerd in bijvoorbeeld Nelien van Het Marketingloket. Het zijn kleine dingen, maar het maakt nog al verschil.

– Bekijk welke onderwerpregels het beste scoorden? Kun je daar een patroon in ontdekken? Welke woorden gebruikte je?

– Het tijdstip van versturen. Heb je een vaste dag? Vast moment? Of doe je maar wat? Experimenteer welke dag voor jou het beste is om jouw e-mailnieuwsbrief te versturen.

Verbeteren van je clicks

– Kijk goed naar de mails en bekijk welke onderdelen het beste scoorden: wordt er het meest geklikt op afbeeldingen? Of op tekstlinks? Maak je gebruik van buttons? Welke kleuren gebruik je? Zijn alle onderdelen van je nieuwsbrief klikbaar? Video?

– Kijk goed naar je inhoud: welke onderwerpen scoorden goed?

– Zijn dat berichten waarin je portfolio centraal staat (je werk of een interview met je opdrachtgevers) of juist je team? Of krijgen de nieuwsitems over je producten of diensten de meeste clicks? Inventariseer welke onderwerpen het goed doen in je nieuwsbrief.

Best wat werk, maar alles wat je opmerkt is waardevol en verhoogt de kans meer succes bij je volgende nieuwsbrief. Zet de belangrijkste punten voor jou in een dashboard. Simpel Excel document is al voldoende. Werk dit elke keer bij. Zo blijft het behapbaar qua tijd en kun je stap voor stap je e-mailmarketing optimaliseren.

Denk je ‘dat is belangrijk en wil ik ook’ maar kom je er niet aan toe, stuur me een berichtje.
Een analyse van jouw e-mailmarketing kost niet veel tijd en vraagt een kleine investering die je snel weer terug hebt verdiend wanneer jij alleen nog maar ‘kick-ass’ nieuwsbrieven de deur uit doet. Succes!

De koffie
staat klaar

Heb je een vraag, wil je kennis maken of denk je dat wij iets voor elkaar kunnen betekenen? Laat dan gerust van je horen. Stuur via onderstaand formulier een berichtje en je hoort snel van mij.

Het Marketingloket maakt marketing makkelijk. 

stel mij een vraag